Πρωινό ξύπνημα και πλούσιο πρωινό. Θα επισκεφτούμε το Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών, λίγο έξω από την Κοζάνη, όπου εκεί θα μάθουμε και θα ακούσουμε πληροφορίες για το χρυσάφι της ελληνικής γης που παράγεται εδώ η καλύτερη ποικιλία παγκοσμίως σε ζαφορά ή σαφράν. Μέσω προτζέκτορα, θα δούμε την επεξεργασία και τυποποίηση του σαφράν και στη συνέχεια εάν επιθυμούμε υπάρχει και η δυνατότητα αγορά; του μοναδικού αυτού προϊόντος. Επόμενη στάση μας στα Μπουχάρια. Περνώντας από το Ρύμνιο, τη 2η γέφυρα του Αλιάκμονα, στη λίμνη Πολυφύτου, φτάνουμε σε ένα σεληνιακό τοπίο, μοναδικό στη χώρα μας, μικρογραφία της Καππαδοκίας. Σε μια γωνία του γεωπάρκου Κοζάνης Γρεβενών ξεπροβάλλουν τα Μπουχάρια, πανύψηλα, ελαφρώς κωνικά και κοκκινωπά σκεπασμένοι αυτοί οι απόκοσμοι σχηματισμοί με ένα σχιστόλιθο βράχο σαν ομπρέλα και θυμίζουν «θεόρατα μανιτάρια» ή «καμινάδες». Σε αυτό το αλλιώτικο τοπίο θα περπατήσουμε, θα φωτογραφηθούμε και θα ακούσουμε και πολλές δοξασίες που η φαντασία των ανθρώπων έπλασε. Μεσημέριασε, ώρα για φαγητό (προαιρετικά). Φτάνουμε στο αρχοντοχώρι Βελβεντό, ευλογημένο τόπο, καταπράσινο, εύφορο με αρχοντικά μακεδονίτικα, λουλουδιασμένες αυλές, περιποιημένους δρόμους, μουσεία (λαογραφικό, ιστορικό), μεζεδοπωλεία για τσιπουροκατάνυξη, εστιατόρια, καφέ, πλατείες, εκκλησίες παλιές. Γνωστό το χωριό από τα περίφημα προϊόντα (ροδάκινα) Velvedou. Χορτασμένοι φεύγουμε και πριν φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας θα έχουμε μια στάση ακόμη, δίπλα στον Αλιάκμονα, στα ριζά των Πιερίων, σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο, στο Σκεπασμένο. Η ομορφιά της φύσης εδώ «ξεσηκώνει» , καταρράκτες, φυσικές λιμνούλες, αιωνόβια πλατάνια, λείψανα νερόμυλων, παγωμένες πηγές, εντυπωσιακοί βράχοι, πλακόστρωτα μονοπάτια, ξύλινο παρατηρητήριο. Φεύγουμε με προορισμό το κατάλυμα μας και αργότερα θα απολαύσουμε το γιορτινό μας δείπνο. Διανυκτέρευση.